Zdrowie W Głowie
Sylwia Jaguszewska
Zapraszam Państwa do książki pt. „Zdrowie w głowie. Odżywianie przez świadome gotowanie” wydanej przez Wydawnictwo Luna, która jest kontynuacją bestsellera pt. „Zielony sekret zdrowia”. Napisała ją Ullenka – influencerka zarażająca swoją pasja do wegańskich potraw setki tysięcy osób. Jest ona autorką metody regeneracji organizmu Zielony Restart, prowadzi także autorskie warsztaty kulinarne online, sama wymyśla nowatorskie przepisy!
Książka, która leży przede mną, nie jest typową książką kucharską. Owszem, jest tu wiele ciekawych i smacznych przepisów, ale są one poprzedzone niecodziennym wstępem. Na początku autorka przypomina o tym, co pewnie już dawno sami wiemy – o tym, że codzienny ruch jest tak samo ważny jak to, co jemy i myślimy. Dlaczego? Bo ruch porusza nasze ciało – jest początkiem dla wszystkiego. Pamiętacie takie stare powiedzenie – „Organ, który jest nieużywany, zanika”?
Jeżeli chcemy zmienić w swoim życiu coś na dobre, myślimy o swoim zdrowiu, a nie jesteśmy gotowi/gotowe na zmianę w zakresie odżywiania to… postawmy na rozruch naszego ciała! Tak – bo ten właśnie ruch jest podstawą do zmiany pozostałych sfer naszego życia!
Róbmy to, co lubimy, w czym czujemy się dobrze – ćwiczmy jogę, biegajmy, pływajmy. Ale tak naprawdę możemy zacząć cały ten nasz rozruch od zwykłego chodzenia. Jeżeli już ruszanie się, chodzenie nie jest nam obce, jest codzienne, systematyczne, to czas na następną dobrą zmianę w kierunku zdrowia – zajmujemy się swoją dietą! I tak oto jednym filarem naszych zmian jest ruch, drugim zaś odpowiednia dieta, a trzecim? To głowa, nasze patrzenie na świat i otaczająca nas rzeczywistość, to nasz umysł…
Jak zacząć wprowadzać zmiany? „Przemeblować” swoje życie, dostrzec proste rozwiązania – bo one są najlepsze!
Po pierwsze – odstawmy tzw. gotowce, czyli fast foody, przekąski, słodycze itd. Spróbujmy przygotowywać domowe ich wersje.
Po drugie – odstawmy chleb i produkty mączne. Spróbujmy zrobić własny chleb z kaszy i naturalnych składników (możemy skorzystać z przepisów zawartych w książce).
Kolejnym etapem jest rezygnacja z nabiału. Ale jak go zastąpić? Co z białkiem i wapniem? Wapń znajdziemy w produktach roślinnych, owocach i warzywach, jest on właściwie wszędzie!
A co z dalszymi etapami tej przemiany? Jak pisze autorka – „polecą same jak z płatka”. Na korzyść owoców i warzyw redukujmy następnie mięso, jajka i ryby.
Chciałabym zakończyć moje rozmyślania fragmentami rozdziału pt. „Siedem zielonych wskazówek zdrowego stylu życia”, zapamiętajcie Państwo te wskazówki:
- Przestań przeszkadzać – słuchaj twojego ciała, słuchaj tego co do Ciebie mówi, nie przeszkadzaj mu w znalezieniu drogi do zdrowia!
- Zbuduj swoje Sisu – skup się na pozytywach, na tym, na co masz wpływ.
- Rób po swojemu – próbuj, pracuj nad sobą, eksperymentuj!
- Trzy do przodu, dwa do tyłu – czasami trzeba odpuścić…
- Znajdź swój rytm – ustal taki swój rytm, w którym poczujesz, że wszystko jest ok!
- Śpiesz się powoli – wszystko wymaga czasu…
- Żyj prosto – szukaj prostych rozwiązań, ciesz się z małych rzeczy, dziękuj za to, co masz!
Serdecznie polecam tę pozycję wszystkim tym, którzy będą swoją dietę opierać tylko na warzywach i owocach, ludziom chcącym przejść na tę bardziej zielona i zdrową stronę życia, ale również i tym, którzy będą we fragmentach korzystać z tej książki!
Informacje:
-
Autor:Ullenka
-
Gatunek:Kulinaria
-
Tytuł Oryginału:
-
Język Oryginału:
-
Przekład:
-
Liczba Stron:352
-
Rok Wydania:2023
-
Wymiary:
-
ISBN:9788367674485
-
Wydawca:Luna
-
Oprawa:
-
Miejsce Wydania:
-
Ocena: