Italia. Amore Mio
Tulliana
Co trzeba zrobić, by zjeść prawdziwą neapolitańską pizzę? Jak poznać przepis na oryginalne tagliatelle bolognese? Czy tortellini lepiej smakuje z dynią, czy raczej ze szpinakiem? Co wybrać na deser: sycylijskie ciasteczka czy tradycyjne rurki cannoli? Okazuje się, że aby znaleźć odpowiedzi na te i podobne, jeszcze bardziej zawiłe pytania związane z kuchnią włoską wcale nie trzeba wyjeżdżać z Polski albo w naszym kraju szukać restauracji prowadzonych przez mistrzów kuchni rodem ze słonecznych Włoch. Jak to możliwe? Wystarczy sięgnąć po kolorową, inspirującą, obfitującą w oryginalne przepisy książkę kucharską Cristiny Catese pt. ,,Italia Amore Mio. 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”.
Autorka książki – Cristina Catese, to znana z programów telewizyjnych rodowita Rzymianka, która 20 lat temu przeprowadziła się do Polski. Cristina słynie nie tylko z doskonałej znajomości języka polskiego i typowej dla Włochów żywiołowości, ale jest też wspaniałą szefową kuchni. Jej sekretem jest wykorzystywanie sezonowych produktów, łączenie starych przepisów zaczerpniętych z rodzinnej tradycji z nowymi smakami, które pokochają nie tylko jej rodacy.
Jaka jest książka ,,Italia Amore Mio”? Dlaczego warto ją mieć i często z niej korzystać?
Od dawien dawna interesuję się kuchnią włoską i szukam przepisów, dzięki którym można próbować odtworzyć prawdziwie włoskie smaki w zaciszu domowej kuchni. Dlatego z ogromną przyjemnością sięgnęłam po pięknie wydany album Cristiny Catese ,,Italia Amore Mio”. Książka składa się z kilku, starannie zredagowanych rozdziałów, dzięki którym mamy możliwość poznać typowe włoskie przepisy kulinarne z różnych części Italii, ale też pewne tajniki kuchni Cristiny i wiele jej kulinarnych sztuczek, dzięki czemu jej potrawy są tak świeże, aromatyczne, oryginalne w smaku i zazwyczaj bardzo proste w wykonaniu. Z rozdziału zatytułowanego ,,Moja kuchnia” dowiecie się, jak narodziła miłość autorki do gotowania, skąd wzięła się ona w Polsce, wreszcie co Włoszka ma w zwyczaju przechowywać w swojej spiżarni. Uzupełnieniem tej części książki jest podrozdział ,,Akcesoria” z praktycznymi wskazówkami dla każdego, kto chciałby częściej gotować w domu na włoski sposób.
Kolejne części recenzowanej tutaj publikacji są poświęcone sztandarowych daniom włoskiej kuchni – Cristina zamieszcza tutaj świetne przepisy na domowe włoskie makarony, różne rodzaje pizzy oraz niepozorną, choć bardzo smaczną foccacię. Po tym wstępie znajdziecie wspaniałe przepisy typowe dla poszczególnych części Włoch: Północy, Centrum, Południa i Wysp, jak również zbiór tzw. Dodatków oraz Street Food. Jeśli macie ochotę spróbować tradycyjnej kanapki z Emilii-Romanii, szlachetnego makaronu garganelli z kiełbasą i białym winem, wątróbki po wenecku, czy też smażonej pizzy podanej z lonzą i serem, koniecznie sięgnijcie po książkę ,,Italia Amore Mio”.
Warto wspomnieć, że w omawianej tutaj pięknie ilustrowanej publikacji od Wydawnictwa Słowne znajdziecie również wiele atrakcyjnych i niezbyt skomplikowanych w wykonaniu włoskich deserów np. ciasto w kształcie ślimaka, włoskie pączki z ziemniakami, smażone kruche pierożki nadziewane ricottą, czy też ptysie San Giuseppe. Ciekawym uzupełniniem książki są przepisy z działu ,,Dodatki” czyli proste potrawy z warzyw, sałatki i dania idealne w menu dla wegan i wegetarian np. pieczona dynia z czosnkiem i tymiankiem, sałatka dziadka Adolfa z koprem włoskim, pomarańczami i czarnymi oliwkami. Cristina interesuje się nie tylko tradycyjną włoską kuchnią, ale chętnie wprowadza też do swojego menu nowe dania, stąd trudno się dziwić, że w jej książce znajdują się także przepisy na włoski street food np. pulpeciki mięsne z ziołami, focaccia z Bari, sardyński chrupiący chlebek.
,,Italia Amore Mio” to zdecydowanie więcej niż zwykła książka z przepisami kulinarnymi – to ciekawe kompendium wiedzy na temat kuchni śródziemnomorskiej, zawierające wiele ciekawostek z życia autorki i wskazówek dla amatorów pragnących nauczyć się gotować w stylu włoskim. Jestem pod wrażeniem niniejszej publikacji, w miarę możliwości postaram się wykonać dania zaproponowane w tej ambitnej, ale też z sercem i prawdziwą pasją napisanej książki.
Informacje:
-
Autor:Cristina Catese
-
Gatunek:Kulinaria, Poradniki
-
Tytuł Oryginału:
-
Język Oryginału:
-
Przekład:Nicol Korwin-Piotrowska
-
Liczba Stron:304
-
Rok Wydania:2022
-
Wymiary:
-
ISBN:9788382511895
-
Wydawca:Słowne
-
Oprawa:Półtwarda
-
Miejsce Wydania:
-
Ocena:
6/6